De tijd zal het leren, deel 3

We schrijven 2023.

Meer Opa vertelt
meer opa vertelt

Student Q. is net hersteld van een langdurige infectie met het coronavirus. Hen heeft de helft van het semester moeten missen, maar lijkt nu weer voldoende hersteld. Jammer dat de faculteit het online onderwijs gedurende de coronapandemie niet heeft voortgezet: had hen mooi vanuit diens bed de colleges kunnen volgen Nu moet hen het doen met informatie uit brightspace en wat aantekeningen van diens vrienden, hoewel, aantekeningen, twee keer een linkje naar een website die de docent tussen neus en lippen door gemeld heeft en dan houdt het ook wel weer op.

Vergeleken met het oude Nestor is Brightspace toch wel een handig systeem en lijken vooral de door de docent gebruikte informatieblokken per week een zegen. Je kijkt gewoon per week wat je moet doen en klaar is Kees. Hoewel kijken wat je moet doen natuurlijk wat anders is dan het ook werkelijk doen. De deadlines voor de programmeeropdrachten heeft hen niet gehaald, deels ook omdat hen niet samen met diens partner aan de opdracht kon werken…

Vandaag voor het eerst weer in de Bernoulliborg dus. Blijkt het “restaurant” ineens een “bistro” geworden te zijn en worden er alleen nog maar vegetarische maaltijden verkocht. Die vleeskroketten waren altijd net zo lekker, maar zijn er dus niet meer. Gelukkig zijn de gevulde croissants ook best te eten. Het lijkt wel of in die paar weken afwezigheid alles ineens een stuk duurder geworden is. Q. is maar wat blij dat hen dit jaar weer geld krijgt van ome Duo. Diens schuld in de eerste twee jaar is al flink opgelopen. Nu maar hopen dat pa ter zijne tijd wat van die schuld wil inlossen.

Q. is wel blij weer beter te zijn, alleen op een kamertje uitzieken is niet prettig. Gelukkig kwam X. met enige regelmaat even om het hoekje kijken en Q. van wat eten voorzien. Verhongerd is hen dus niet, maar die Chinese maaltijden komen hen nu wel een beetje de strot uit.

De eerste taak vandaag is proberen de docent te pakken te krijgen. Gelukkig staat de deur van docent L. op een kier en is hij zelfs aanspreekbaar. Jammer dan L. zo onduidelijk Engels spreekt. De helft van het betoog van L. krijgt Q. dus niet mee. Gelukkig is L. wel van goede wil en krijgt Q. alsnog de gelegenheid de gemiste opdrachten te maken en in te leveren. Voor eind van de week moet lukken en dat vindt L. prima.

Daarna op zoek naar vriend P. Sinds Q. corona heeft, is P. uit diens buurt gebleven, bang om dat virus ook te krijgen. P. heeft nooit een vaccin willen nemen maar merkt nu wel dat hij daardoor een groter risico loopt alsnog corona op te lopen en daar ook nog eens ernstig ziek van te worden. Q. is daarbij het levende bewijs. Als antivaxxer heeft Q. altijd bewust een vaccin geweigerd. Q. dacht altijd dat hogere machten achter de pandemie zitten en middels een vaccin microchips bij mensen inspuiten om zo macht over ze te krijgen. Een bewijs zou zijn dat je magnetisch wordt van een vaccin maar bij een andere vriend, die wel trouw alle vacins heeft gehad is toch nooit een lepel aan zijn arm blijven plakken. Inmiddels is Q. wel gaan twijfelen en wil eigenlijk niet meer bij de wappies horen.

P. blijkt (na wat appjes over en weer) gewoon in de studieruimte te zitten en heeft chatGPT ingeschakeld om een mooi wetenschappelijk artikel te schrijven voor het vak studentcolloquium. Eigenlijk zou je daarvoor minstens drie artikelen moeten lezen en daar dan weer een soort van overzichtsartikel over moeten schrijven. Maar dat kun je natuurlijk ook aan chatGPT overlaten. Na afloop het resultaat nog even aan de gewenste vormgeving aanpassen en klaar is Kees. Wel jammer dat de referenties aan het eind van het gegenereerde artikel ook random gegenereerd lijken te zijn en dus helemaal niet bestaan.

P. en Q. besluiten in de stad wat te gaan eten. Daar komen ze ook X. weer tegen en gedrieën wordt het gezellig, heel laat, en vloeit de alcohol rijkelijk. Zo zal het de volgende dag toch wel moeilijk worden die gemiste opgaven te maken en voor eind van de week in te leveren…. Ach, dan volgend jaar dat vak nog maar een keer proberen. Ome Duo is weer gewillig dus financieel valt de schade dan wel mee.

Eerder verschenen in deze reeks: De tijd zal het leren. (deel 1 en deel 2)