BttF: televisie

Meer Back to the future

Toen ik werd geboren, in 1957, hadden we geen televisie. De eerste beeldbuis verscheen ergens begin jaren 60 in onze huiskamer. Een zwartwit-tv met één zender en een grote antenne op het dak. In de jaren erna kwamen er langzaamaan meer zenders, grotere en plattere tv’s en tegenwoordig doen we vooral aan streaming.

De eerste televisie

Onze eerste televisie, ergens begin jaren 60 van de vorige eeuw, was een zwart-wit tv met één zender. Er was alleen in de avond en op zaterdagmiddag een uitzending en er waren nog geen reclames.

De uitzendingen kwamen via de ether de huiskamer binnen en daarom had iedereen met een televisie ook een antenne op het dak.

Die antenne’s moesten regelmatig worden bijgesteld, bijvoorbeeld als ze door de wind waren omgedraaid of scheefgewaaid. Later werd dat antennewoud vervangen door een zg. CAI (Centrale Antenne Inriching), waar één grote centrale antenne werd gebruikt om een paar honderd woningen van het signaal te voorzien. Daarvoor werd langs de huizen een coax-kabel ingegraven waar iedereen het signaal van af kon tappen.

Eén van de eerste programma’s die wij op de zaterdagmiddag mochten zien was Swiebertje, het verhaal van een zwerver die regelmatig bij Saartje, de huishoudster van de burgemeester, op bezoek kwam en o.a. Malle Pietje (met zijn winkel-van-sinkel) als vriend had. Bromsnor was de politieagent waar Swiebertje regelmatig mot mee had. Joop Doderer speelde Swiebertje.

TV-zenders

In 1964 kwam er een tweede zender bij en spraken we van Nederland 1 en Nederland 2. In 1968 kwamen de eerste uitzendingen in kleur.

De tv kende in die tijd geen afstandsbediening, op een andere zender zetten of het geluid harder of zachter doen ging uitsluitend via knoppen op het toestel zelf.

Spelletjes op de tv

In 1975 kwam pong op de markt. Goedbeschouwd het eerste computerspel, maar dan voor op de tv. Een grote consol met twee handhelds waarmee je een soort van tennis op je tv kon spelen. De aansluiting van de console met de tv ging via een coax kabel, wat betekende dat je achterin de tv de tv-kabel tijdelijk even moest vervangen door de kabel van het spel. We waren er uren zoet mee.

In eerste instantie hadden we te maken een beeldbuis, een beetje vergelijkbaar met een platgeslagen gloeilamp waarop ook een behoorlijke spanning stond. Toen onze tv een keer stuk was en de monteur, nadat hij de achterkant had verwijderd, even terug moest naar de auto voor onderdelen, dacht mijn moeder: wat een stof, dat maak ik even schoon. Gelukkig zag de monteur dat nog net op tijd en kon mijn moeder waarschuwen, anders had ze een behoorlijke klap gekregen van die hoge spanning van de beeldbuis.

Van beeldbuis naar OLED

Langzaamaan werden de beeldbuizen groter en later vervangen door platte schermen, o.a. LCD en LED schermen kwamen in opkomst. Tegenwoordig kijken we niet meer op van hele grote schermen in onze huiskamer en is de beeldkwaliteit ook behoorlijk verbeterd ten opzichte. van vroeger

Zenderaanbod

Vanaf 1990 kwam de commerciële televisie, in eerste instantie RTL Veronique, later RTL4. Een leuk schema van deze ontwikkeling vind je hieronder:

TV kijken nu

Inmiddels is er al lang niet meer sprake van lineair tv kijken. Begonnen we ooit met videorecorders waarbij je het analoge tv-signaal kon opnemen, inmiddels gaat ook het tv-signaal via het internet en kunnen we in de cloud opnames laten bewaren om later terug te kijken. Wijzelf kijken thuis nu in het algemeen vertraagd, dus beginnen later met kijken en kunnen dan bijv. de reclames doorspoelen of nemen een programma op of kijken terug op een ander tijdstip.

Daarnaast zijn (vanaf ongeveer 2013) de streaming diensten (video on demand) sterk in opkomst, denk aan Videoland, Netflix e.d. en worden bijv. series in één keer uitgekeken (zg. bingewatchen) in plaats van elke week trouw wachten op de volgende aflevering. En programma’s kijken is tegenwoordig niet alleen op een tv mogelijk maar ook simpelweg op je smartphone, tablet of pc. Omgekeerd is een tv-scherm tegenwoordig niet alleen meer voor het bekijken van programma’s, maar vaak ook vooral voor het spelen van computerspelletjes. Pong was in dat opzicht z’n tijd dus ver vooruit.