Terug naar de roots

Terug naar de roots

Na 27 jaar in Bedum te hebben gewoond, gaan we 4 november weer terug naar Friesland. Tijdelijk even naar Franeker om uiteindelijk weer terug te keren in het gezellige Harlingen.

Even een historisch overzichtje.

December 1989.
Na een lange zoektocht naar een geschikt huis in de buurt van Groningen vinden we begin 1989 een vrije kavel in Bedum en laten er uiteindelijk een woning opzetten van VDM. De verhuiskaart, die we eind november versturen, maak ik met de Mac:

verhuiskaart 1989

We wonen zo’n acht jaar met veel plezier in onze eigen vrijstaande woning. In die acht jaar laten we nog een schuifpui aanbrengen aan de achterzijde en maken we van de zolder een slaapkamertje. Het huis overleeft in het eerste jaar al gelijk een tweetal flinke stormen, waarbij de nodige dakpannen van het dak waaien.

fluitekruid - Bedum

November 1997.
Zo rond 1996 gaan we op zoek naar iets nieuws. In Bedum wordt hard gewerkt aan de nieuwbouwwijk Ter laan (fase 3) en een mooie kavel daar met een nieuwe woning erop lonkt. Uiteindelijk moeten we 5 november 1997 twee keer aan een loting meedoen, maar worden in de tweede ronde gelukkig door de notaris uit 4 loten getrokken en zijn vervolgens eigenaar van een grote hoekkavel. Na enig zoeken vinden we een mooie VDM woning, waarvan er uiteindelijk maar precies twee zullen worden gebowud. Ons voorbeeld staat in Tolbert, maar ons huis krijgt een extra erker, geen kast in de kamer maar een gashaard en een andere S-vormige opstelling van de keuken.

November 1998.
Eind november 1998 kunnen we de woning betrekken en laten we bovendien een onder architectuur (Roos van tuincentrum Boerhof) aangelegde tuin realiseren door Groenvoorziening Van der Werf.
Uiteindelijk wonen we bijna 16 jaar in onze mooie woning:

Buizerd 24

In die tijd krijgt het huis nog wel een dakkapel wat ons heel veel meer licht en ruimte oplevert.

Augustus 2015.

Zomer 2015 begint het weer te kriebelen. Het huis vergt steeds meer onderhoud en Friesland begint steeds meer te trekken. We zetten in augustus 2015 ons huis te koop via makelaardij Dijk en gaan zelf op zoek naar een nieuwe woning. Bestaande bouw in Harlingen valt, na een tweetal bezichtigingen, af. Nieuwbouw lonkt. Even lijkt het erop dat we voor de derde maal een VDM woning kunnen laten bouwen maar de enig nog beschikbare kavel aan het Schuitenzand is nog even niet te financieren zolang onze huidige woning niet is verkocht en bovendien is de kavel erg lastig qua ligging en indeling. Ook een nieuwbouwwoning aan de Zeemunnik valt af (is wel nieuwbowu maar volgens de normen van een aantal jaren terug). Uiteindelijk valt ons oog op nieuwbouw van Nieuwenhuis-Bouma onder projectbeheer Klaver en dan is de keuze snel gemaakt.
We gaan voor een 2-onder-1-kap en eind januari is de koop rond:

ludinga

November 2016.

Begin november is ons huis in Bedum definitief verkocht en gelukkig vinden we op tijd een tijdelijk onderkomen in een vakantiewoning van stadslogementen in Franeker. We kunnen niet wachten tot we daar een tijdje kunnen gaan wonen en Bedum achter ons kunnen laten.

bolwerkershuske

Dag Bedum, het was er op zich fijn wonen, jammer dat het dorp zo gedomineerd wordt door de kerk en bewoners die in Bedum komen wonen niet altijd de behandeling krijgen die normaal is.

De bouw van onze nieuwe woning is te volgen in een speciale rubriek op deze website.

[update] Mei 2017.

Eindelijk is het zover. Na de nodige vertraging (vloer te nat, dus even wachten met leggen van pvc) en ander ongemak (echtgenote breekt enkel in vakantiehuisje) op 4 mei definitief verhuisd naar Harlingen.