Hoe je het aanzicht van Bedum kunt ruïneren.

Een aantal jaren terug heeft de gemeente Bedum besloten niet in te gaan op de mooie plannen van Bedum Verdient Beter, en het aanzicht bij de entree van het dorp aan de Groningerweg te ruïneren door daar een bedrijventerrein te plannen. Nu, jaren later, is dat terrein nog steeds niet vol en wat er al wel staat, tja dat zijn voornamelijk bedrijfshallen en (in eerste instantie niet volgens bestemmingsplan) een aantal winkels.  En waarom op dit bedrijventerrein ook ineens twee onbemande tankstations tegenover elkaar moesten komen blijft eveneens een raadsel. De gebouwen direct aan de nYe klap (die een wat meer nette architectuur zouden moeten krijgen), staan er nog steeds niet en zullen er wellicht ook nooit komen, want de behoefte aan kantoorruimte (daarvoor waren deze gebouwen in eerste instantie ook bedoeld) neemt alleen maar af. Inmiddels gaan er plannen op om de grond dan maar te verkopen om er woningen op te bouwen (waar hebben we dat toch ook al weer eerder gezien…), maar ja, wie wil er nu vanuit zijn achtertuin aankijken tegen een bedrijventerrein en vrachtverkeer langs je huis?

Dit jaar heeft de gemeente zijn goedkeuring gegeven aan de uitbreiding van de melkfabriek en wel aan de oostkant waarbij zelfs het Boterdiep dient te worden verlegd. De entree van het dorp aan de noordkant is hiermee, voor zover dat nog kon, dus eveneens volledig verruïneerd. De bewoners van Ter laan 4 keken al min of meer aan tegen de huidige melkfabriek en die fabriek komt de komende jaren dus alleen nog maar dichterbij, terwijl direct over het spoor ook nog eens een nieuwe weg verrijst…. Hoezo landelijk en rustig wonen?

En onlangs heeft de gemeente de bewoners van de Populieren hun achtertuinen laten uitbreiden. Deze grenzen nu aan de Waldadrift en zoals te verwachten was, heeft bijna elke bewoner deze uitbreiding direct omheind met een schutting en daarbij het aanzien vanaf de Waldadrift flink opgeleukt. Als je nu over de Waldradrift rijdt zie je een enorme variatie aan schuttingen, de ene nog lelijker dan de ander. Gelukkig ligt er nog een redelijk begroeide groenstrook tussen schuttingen en weg, maar gezien de veranderingen op andere plekken en het besparen op grondonderhoud zal ook deze groenstrook binnenkort wel veranderen in een grasveld en heb je vanaf de weg een ongehinderd uitzicht op een mooie verzameling hout.

En als je dan denkt alles gehad te hebben komen ook de centrumplannen weer eens bovendrijven. De komende jaren zal rond de Vlijt en het Kerkplein worden heringericht. Ik hou mijn hart vast….