Ervaringen met eclipse en java i.c.m. windows7

Na installatie van mijn nieuwe laptop (windows 7 64 bit) was het tijd om ook Eclipse er weer op te zetten.

Downloaden en installeren van eclipse kepler ging zonder problemen. Koppelen aan oude map met de workspace van eclipse op een vorige machine ging eveneens zonder problemen.Draaien van de oude applicaties (nu onder java 8 i.p.v. java 7) ook.

Twee dingen zorgen voor meer problemen: mijn Android applicaties en mijn applicaties met database-koppeling.

Voor die laatste vandaag een paar uurtjes bezig geweest:

Eerst via de mySql Installer o.a. de mySql Workbench geinstalleerd. Ging goed. Na wat initialisaties een eigen mySql server draaiend.

Koppelen van mySql aan eclips  bleek lastiger. Er is geen simpele download en installatie procedure. Wat moet gebeuren is ergens com.db4o.eclipse.plugin_0.3.0.jar downloaden en plaatsen op een geschikte plek in de eclipse-map. Vervolgens in het betreffende eclipse project via properties naar “java build path” en onder libraries deze jar toevoegen.

Maar…. dan klaagt eclipse dat de .classpath file niet aan te passen is.

Kijken in de betreffende map: geen .classpath-file te vinden. Wel via de commandline, niet via de normale windowsmapweergave. Via een oude teksteditor is bestand ook raadpleegbaar, maar eclipse heeft er blijkbaar moeite mee. Uiteindelijk erachter gekomen dat de enige optie is in de betreffende map via “organiseren”> “map en zoekopties” aan te klikken dat ook verborgen bestanden zichtbaar moeten zijn en…. probleem opgelost.

Voor db40, een manier om met object georienteerde databases te werken, moest daarna een vergelijkbaar traject doorlopen worden. Gelukkig is op http://www.db4o.com/ het een en ander te vinden. Na wat downloaden en copieren naar goede locatie ook dit probleem opgelost.

De standaard testapplicatie voor het vak gevorderd oo programmeren over persistentie is weer volledig draaiend en kan t.z.t. in een demo getoond worden.

Volgende keer maar eens kijken of die android app’s ook weer aan de praat zijn te krijgen.