Het verhaal van de straatlantaarn(s)

Straatlantaarns zijn bedoeld om een straat te verlichten. Daartoe zijn ze met twee draden aangesloten op een stroomvoorziening. Elementaire elektriciteitsleer leert dat twee draden voldoende zijn om zo’n lantaarn te laten branden. Omdat sommige lantaarns na 12 uur niet meer mogen branden zijn er drie draden nodig in de straat. draden A en B gaan naar lantaarns die de hele nacht moeten blijven branden, draden A en C naar lantaarns die na middernacht uitgaan. In schakelkasten zet je een tijdschakelaar op draad C (uit na middernacht) en een andere schakelaar op draad A (of B, dat kan ook) die ’s avonds aanschakelt en ’s morgens weer uit. Simpel toch, zou je zeggen. Nou, niet in mijn straat….


Als sinds het ontstaan van mijn straat (in 1998) doen de lantaarns het zeker twee keer per jaar niet, of branden de nachtlampen overdag en de andere helemaal niet, of… (elke combinatie is wel eens voorbij gekomen). In het algemeen gaat het mis als de lantaarns overdag een keertje branden voor controle (daarna zeker drie nachten storing), of, zoals laatst, als de straat vanwege nieuwbouw wat langer geworden is en er een aantal nieuwe lantaarns nodig zijn.

De straat is overigens al een paar jaar wat langer en ongeveer een jaar bewoond (zie mijn fotolog hierover) en in maart zijn eindelijk ook de nieuwe lantaarns in het nieuwe stuk geplaatst. Maar branden, ho maar….
Daarvoor moesten de nieuwe bewoners eerst een half jaar wachten en een dag hard werken door minstens zes monteurs in zeker drie busjes van Essent later brandden de nieuwe lantaarns dan eindelijk…maar de oude in de straat niet meer.!
Weer een dag hard werken door minstens zes monteurs in zeker drie busjes later brandden de nieuwe niet meer, maar gelukkig was de rest van de straat weer netjes verlicht en, wonder oh wonder, vanavond bleek dat na weer een hele dag hard werken door minstens zes monteurs in minstens drie busjes de nieuwe lantaarns brandden en ook de oude gewoon bleven branden.
Ik schrijf dit voor middernacht, dus kan nog niet zeggen of er na middernacht nog een rare storing ontstaat, maar het lijkt er op dat na anderhalf jaar ook de laatste paar honderd meter van onze straat voorzien is van werkende straatverlichting.
Nu eens kijken hoe lang het weer duurt tot de volgende storing zich aandient en hoeveel monteurs, busjes en dagen werken het dan weer kost om alles weer werkend te krijgen.