Getikt (2)


getikt
Meer getikt

Tweede aflevering in de rubriek getikt, ditmaal over de zg. kogeltjesklok, die op mijn werkkamer staat.

Ooit, ruim 25 jaar geleden, gekocht bij wat toen nog het Evoluon van Philips was, in Eindhoven. Ooit ook eens te koop geweest bij de Kijkshop maar tegenwoordig zie ik de klok niet zo vaak meer ergens aangeboden worden. De klok werd geleverd als bouwpakket, maar was eenvoudig in elkaar te zetten.

De klokt werkt met een aantal kogeltjes en een ronddraaiend schepje. Elke minuut wordt een kogeltje geschept en in de bovenste baan losgelaten. De kogel rolt naar de bovenste wip. Als deze vol is, rolt er een kogeltje door naar de volgende wip en zo verder.

De bovenste wip geeft minuten aan, de middelste minuutveelvouden van vijf en de onderste uren. Om 12:59 liggen alle wipjes vol. Om precies één uur rollen dus alle kogetjes weer terug naar de beginpositie…

De klok maakt veel lawaai, reden waarom hij thuis weinig heeft aangestaan. Op mijn werkkamer valt het geluid vanzelfsprekend ook op. Bij besprekingen aan mijn vergadertafel wil de klok dan ook wel eens voor plezierig oponthoud zorgen. Het boek onder de klok moet het geluid overigens een beetje dempen. Overigens hoor ik het geluid zelf al niet meer: je raakt er aan gewend.

De klok draait uitermate nauwkeurig (het motertje werkt op de frequentie van de 230V wisselstroom direct uit het stopcontact), alleen wil er wel eens een kogeltje naast de plank vallen waardoor de klok toch een minuutje mist. Het blijft dus regelmatig kogeltjes rapen.

Speuren op het internet heeft maar twee echte hits opgeleverd (link link) en daarnaast op Marktplaats een persoon, die naar deze klok op zoek was.
Zou het zo langzamerhand een collectorsitem zijn?