van vista naar windows 7

Afgelopen weekend heb ik mijn laptop met vista geupgrade naar windows 7. Nu alles werkt ben ik daar zeer blij mee, maar enig geduld en nog wat zelfwerkzaamheid is wel vereist:

  • De upgrade zelf duurde ca 5 uur. Vooral het omzetten van alle al aanwezige software door de upgrade-software kostte veel tijd. Enig geduld bij zo’n upgrade is wel op z’n plaats dus.
  • Mijn antivirus (Kaspersky) vroeg na de upgrade opnieuw om mijn activatiecode. Die had ik gelukkig nog, maar vervolgens kon het programma geen verbinding maken met de server. Via een omweg en downloaden van een key-file lukte re-activatie uiteindelijk toch (uiteindelijk in een kwartiertje klaar). Die mislukte serververbinding kostte me nog de meeste hoofdbrekens, zie verderop.
  • Ik had (per ongeluk) mijn bluetooth adaptor uitgeschakeld. Als gevolg daarvan werd deze niet meegenomen en kon ik de drivers later alsnog ophalen bij Dell en opnieuw installeren (al met al een uurtje werk)
  • Voor het opnieuw realiseren van mijn VPN verbinding moest ik de VPN client opnieuw installeren. Toen was er een tweede netwerkverbinding via VPN aanwezig en werkte alles weer (kwartiertje werk, alles met elkaar).
  • Mijn vista desktop gadgets konden geen verbinding maken met hun server evenmin als live messenger en, na later bleek, evenmin IE zelf. Dit had te maken met het feit dat windows 7 blijkbaar Firefox als browser heeft gezien en daarmee IE niet automatisch initialiseerde. Dat moest ik eerst alsnog doen en daarmee werden ook de gadgets en messenger wakker. Dit was naar alle waarschijnlijkheid ook de reden dat Kaspersky in eerste instantie de server niet kon vinden voor de re-activatie.
  • Kortom: vijf uur geduld en nog wat uurtjes om de zaak weer goed aan de praat te krijgen maar dan …. dan heb je inderdaad feitelijk een nieuwe versie van vista die mogelijk wat sneller is (kan ik nog niet zo goed merken) en zeker een stuk gebruikersvriendelijker. Vooral de nieuwe taakbalk is erg handig.
    Ik ben er, kortom, zeer gelukkig mee.