De afhankeljke maatschappij, zelfs van water…

Vandaag is er geen water in de stad Groningen. Een breuk/lek is hiervan de oorzaak. Als gevolg daarvan sluit bijv. het UMCG zijn deuren voor poliklinische afspraken, sluiten veel scholen hun deuren en zijn ook veel gebouwen van de RUG dicht.
Gevolg: een dag niet werken voor vele mensen, veel afspraken verzetten, kortom: veel overlast. En dat alles doordat er ergens een breuk in een waterleiding zit.

Ik dacht altijd dat onze maatschappij zeer afhankelijk was van electriciteit (zonder stroom geen communicatie bijv.) en daarna ook van gas (want dan geen verwarming), maar blijkbaar kunnen we ook niet zonder water.
Wel verklaarbaar natuurlijk: je kunt bijv. onze Bernoulliborg moeilijk open laten als de honderden studenten en medewerkers in dat gebouw niet naar de wc kunnen en geen koffie kunnen krijgen. Belangrijker is echter dat waarschijnlijk ook de brandveiligheid in het geding is: de sprinkler installatie zal het zonder water ook niet doen.

Kortom: verklaarbaar dat de RUG zijn gebouwen sluit, maar wel lastig als je net op het punt staat met je college te beginnen. Nu moet ik voor inl.programmeren het hele schema omgooien voor wat betreft de planning van welke stof en welke praktische uitwerkingen op welk moment, kunnen practicumopdrachten deze week niet gedaan worden omdat ik er vandaag geen uitleg over heb kunnen geven, kan vandaag ook niet worden ingeleverd en gaan ook de verroosterde practica voor vandaag niet door.

Voordeel is dat ik nu de rest van de dag in alle rust thuis aan het werk kan….