vista (2)

Vandaag een ernstig probleem gehad met mijn vista-laptop. Bij opstarten werden verminkte bestanden geconstateerd van secureUpdate.exe en WavXDocMgr.exe.
Bellen met Dell leverde op dat de harde schijf vermoedelijk beschadigd zou kunnen zijn en chkdsk draaien de beste optie. Alleen is deze applicatie in vista niet te draaien omdat de rechten niet voldoende zouden zijn, zelfs als je een account hebt met administratorrechten.
Ten einde raad daarom de hele middag besteed aan het doen van diagnostische tests van Dell waaruit bleek dat de harde schijf in orde was.

Vervolgens de installatie-dvd van vista gebruikt om een systeemherstel te doen. Eerst heb ik het systeem middels chkdsk gecontroleerd (in het uitvoerwindow vanaf deze dvd lukt draaien van dit progamma wel) en er bleken inderdaad een paar foutjes in de bestandsstructuur te zijn. Vervolgens het systeem teruggezet naar een ouder herstelpunt. Toen bleken een aantal drivers voor o.a. de usb-aansturing niet meer werken. Daarom heb ik eerst een backup gemaakt van de werkbestanden en daarna een backup van vista van iets meer dan een week teruggezet.
Vervolgens bleken die drivers nog steeds niet op te starten. Door de installatie hiervan ongedaan te maken en vista vervolgens naar nieuwe hardware te laten zoeken werden de stuurprogramma’s alsnog juist geinstalleerd. Die truc had ik bij nader inzien beter gelijk kunnen proberen…

De laptop draait nu weer naar behoren, maar deze klus heeft me wel een middag en avond werk gekost.

Voor de volgende keer is de volgorde chkdsk via de installatie-dvd draaien en daarna zonodig stuurprogramma’s goedkrijgen door installatie van onderdelen ongedaan te maken en vista naar nieuwe hardware te laten zoeken waarschijnlijk de snelst werkende oplossing.
Ik weet het nu voor de volgende keer.

Wat is nu de oorzaak van dit al: waarschijnlijk is er bij het verwisselen van een accu van de laptop een stroomloze situatie ontstaan (de laptop zat toen even niet aan de 230V en bleek in slaapstand (wat niet gelijk is aan de slaapstand in XP)) en zijn daardoor wat bestanden beschadigd.

2 reacties op “vista (2)

  1. Als je goed leest zul je gemerkt hebben dat deze exercitie niet aan Vista maar aan een wat onhandige werkwijze van mij heeft gelegen: nooit een accu van een laptop wisselen als die laptop niet 100% uit is.