Huishoud-electronica te moeilijk…

Dit weekend heb ik me bezig gehouden met het interne netwerk tussen een vista en twee xp-computers. De Engelssprekende XP herkende het netwerk niet meer en na wat gepruts bleek mijn Nederlands sprekende vista deze xp-machine vervolgens niet meer te zien. Alles bij elkaar weer zo’n twee uur bezig geweest om alles aan de praat te krijgen (zie ook mijn eerdere stukje over vista, hoewel in dit geval XP de echte boosdoener was en niet vista, maar het blijft wel Microsoft…).

Daarnaast heb ik het weekend besteed om zowel mijn tv als mijn dvd-hardeschijf-recorder van nieuwe firmware te voorzien. Vervolgens echter moest ik mijn dvd-recorder resetten door de stroomdraad eruit te trekken voor dat dit apparaat in de gaten kreeg dat een geplaatste DVD gewoon afgespeeld moest worden.
Mijn flatscreen tv moest eveneens een keer uit en weer aan om een lelijke kleurverschuiving ongedaan te maken. Blijkbaar ergens een synchronisatiefoutje…

Na al dit geploeter met de huishoudelijke electronica vraag ik mij af of een gemiddelde gebruiker al dit soort problemen wel kan oplossen. Hoe moet een gemiddelde gebruiker begrijpen dat zo’n dvd-recorder of zo’n tv feitelijk ook een computer is en dus ook wel eens vastloopt en dat een harde reset dan het enige middel is om weer vooruit te kunnen. Negen van de tien zullen het apparatuur onder de arm meenemen naar de leverancier, die het ding opstuurt en na een kleine maand weer aflevert met een vette rekening erbij….

Ook apparatuur van enige jaren oud heeft dit euvel. Mijn oude tv moest regelmatig gereset worden (door uit en weer aan te zetten) omdat de synchronisatie met teletext (en het onthouden van pagina’s in het geheugen) niet meer werkte. Dit apparatuur kon ik nog niet van betere firmware voorzien…

Vroeger kon je een videoband in een videorecorder drukken en op play drukken om hem af te spelen. Tegenwoordig moet je een heel menu van je dvd doorploegen voordat je de film kunt zien. Mijn 80-jarige moeder begrijpt dit allemaal niet meer en terecht…

Philips heeft als motto sence and simplicity en ik geloof oprecht dat ze streven naar simpele bedieningen… Niettemin worden de apparaten steeds meer tot regelmatig vastlopende computers en een steeds moeilijker wordende bediening (in combinatie met steeds meer mogelijkheden en steeds meer in te stellen opties).

Hoe blijft de gemiddelde gebruiker in deze door techniek geregeerde wereld nog een blije gebruiker die met een eenvoudige bediening van de nieuwste techniek kan proviteren???