How do you hyve?

Meer en meer wordt het internet gebruikt voor sociale contacten. Ikzelf ben al vanaf het begin van “het internet” bereikbaar via email (mijn oude rein(at)cs.rug.nl stamt nog uit die goede oude Unix-tijd). Sinds een tijdje ben ik actief als weblogger en daarnaast heb ik een MSN-account en sinds een dikke maand, hyve ik ook.
E-mail is, op de vele spam na, een handig communicatiemiddel gebleken, waarmee zowel officiële als officieuze berichten, al dan niet met bijlagen, te versturen zijn. In principe is dit een one-to-many contact, waarbij de zender precies aangeeft welke ontvangers het bericht kunnen lezen.
MSN, en vergelijkbare applicaties, is in zekere zin vergelijkbaar, met het grote verschil, dat de communicatie realtime plaatsvindt en in het algemeen alleen gebeurt als beide partijen on-line zijn. Ook in dit geval weet de schrijver precies wie zijn boodschap leest en is de communicatie ontoegankelijk voor anderen.
Hoe anders is dat met hyves. Een hyves-pagina is, tenzij je dat zelf zo instelt, voor de hele wereld openbaar. Deels is dat niet erg omdat je de pagina zelf inricht en zelf voorziet van filmpjes, plaatjes, boodschappen enz. waarvan je weet en wilt dat anderen dat zonder problemen kunnen zien. Daarnaast kun je elkaar zg. krabbels sturen. Die krabbels, en dat is het rare, zijn gelijk ook voor de gehele wereld openbaar. Ik heb inmiddels even op hyves rondgekeken, maar de meeste krabbelaars lijken zich hiervan absoluut niet bewust en schrijven elkaar (en dus voor iedereen leesbaar) de meest intieme zaken….
Ik vraag me dan ook af of de meeste hyvers zich dit wel bewust zijn. Natuurlijk kun je zelf je zg. vrienden uitzoeken en kun je anderen uitnodigen je tot hun vriendenkring toe te laten, maar ook zonder dat je tot iemands vriendenkring bent toegelaten, kun je vaak al die krabbels en andere zaken lezen en met soms meer dan 100 vrienden blijven krabbels tussen jou en één van die vrienden natuurlijk nooit voor jezelf en die ander alleen.
Het gekke is ook dat je, zonder er verder wat voor te hoeven doen, vanzelf meer vrienden op hyves krijgt. Zo groeit mijn vriendenkring langzaam maar gestaag en dat alleen doordat ik zo nu en dan een uitnodiging accepteer…

Internet kent meer van je dan je lief is. Dit weekend de website wieowie.nl bezocht. Tik daar maar eens iemands naam in. Grote kans dat je emailadressen, telefoonnummers en gegevens uit schoolbank.nl, hyves.nl, msn e.d. zo maar op een presenteerblaadje krijgt.

Hoezo privacy?