Dorpspolitiek (2)

In het onderdeel “achtergrond reportages” op RTV Noord was gisteren een reportage over Bedum, waarin Bert Bijvank een alternatief structuurplan uit de doeken deed. Bert en een aantal andere Bedummers (onder wie ikzelf) zijn druk doende zo’n alternatief plan te ontwerpen als tegenhanger voor het enige tijd terug gepresenteerde plan.

“Ons” plan heeft als thema Bedum=Boterdiep en wil veel meer dan het oorspronkelijke plan het Boterdiep betrekken in het aantrekkelijker maken van het dorp, dus (om het even heel kort samen te vatten) geen industrie en bedrijven bij de ingangen van het dorp en rond het Boterdiep maar juist aantrekkelijke nieuwbouw.

Frapant was de reactie van de verantwoordelijke wethouder Stoffer Jan Haan van Bedum. In de reportage had hij uitsluitend commentaar op het alternatief. Zo zei hij dat in het alternatieve plan nog niet was nagedacht over financiële en economische consequenties ervan. Volgens mij is dat bij het oorspronkelijke plan al evenmin het geval. En dat oorspronkelijke plan straalt daarnaast geen visie uit en gaat voor het gemak maar even voorbij aan alle verkeersproblemen die de vele nieuwbouw aan de oostkant van het dorp met zich mee gaat brengen.
Tussen zijn woorden door was op te maken dat hij zich feitelijk ergerde aan die opdringerigheid en bemoeizucht van de inwoners: de gemeente maakt volgens hem zelf wel uit wat er in Bedum dient te gebeuren.

Dat diezelfde gemeente daarbij geen enkele visie hanteert maar uitsluitend pragmatisch en ongestructureerd te werk gaat zien blijkbaar alleen die bewoners en gaat aan de bestuurders voorbij.

Niettemin gaan wij door. Mogen wij als bewoners van Bedum nog iets over ons dorp te zeggen hebben?