IWI geen onderwijsprijs waard?

Zoals in mijn vorige log al duidelijk werd heb ik vorige week de facultaire onderwijsdag bezocht.
Interessant laatste onderdeel van deze jaarlijkse dag is de uitreiking van de facultaire onderwijsprijs.
Ook dit keer waren er 14 nominaties en 3 uitverkoren betadocenten die met de onderwijsprijs naar huis mochten.
Maar….dit keer een grote teleurstelling: geen enkele nominatie vanuit wiskunde en informatica (terwijl we toch vorige jaren steeds minstens een aantal nominaties hadden).

Vanochtend hoorde ik uit betrouwbare bron dat er vanuit het iwi ook geen enkele nominatie was ingebracht….

Dat kan een aantal oorzaken hebben:
1. we hebben gewoon geen goede docenten meer (bijvoorbeeld omdat ze te veel onderwijs in te weinig tijd moeten geven, omdat de goede docenten inmiddels met pensioen zijn, omdat ….)
2. er een algemene indruk heerst dat het wiskunde c.q informaticaonderwijs de laatste jaren sterk in kwaliteit is afgenomen en daarom geen prijs waardig (maar dan horen wij (docenten zowel als opleiding) graag wat er aan schort)
3. de indienende instantie (opleidingscommissie) bij wiskunde/informatica gewoon niets heeft ingediend (geen tijd voor, deadline gemist, niet aan gedacht,….)

Onderwijs is, naast onderzoek, een zeer belangrijk onderdeel van een universiteit. Naast onderzoek drijft een universiteit ook op zijn studenteninstroom en probeert voordurend studenten klaar te stomen om in de maatschappij de wetenschap op een acceptabel niveau te houden (zodat Nederland zich op dat gebied kan blijven meten met omringende landen en niet uiteindelijk alle onderzoek en ontwikkeling uit Nederland verdwijnt).
Dat onderwijs moet gegeven worden door gedreven docenten.
En een belangrijke drijfveer van een docent is een goede waardering, dan wel goede opbouwende kritiek om het onderwijs nog interessanter, leuker, beter te maken. Kortom, jaarlijks minstens één docent uit eigen kring in de lijst van nominaties is dan toch wel het minste.
Want ik kan me toch echt niet voorstellen dat er binnen het iwi geen enkele goede docent meer zou rondlopen.