ECTS bijeenkomst Utrecht – 28 april 1995

Kort verslag van bezoek aan de ECTS bijeenkomst, samen met Annemieke Beereboom, vanwege mijn functie als studieadviseur.

Meer opa’s rezien

Als studieadviseur vroeg Annemieke mij, haar te vergezellen naar de ECTS (European Credit Transfer System) meeting, die door Peter Blok van de Universiteit van Amsterdam werd georganiseerd in een zaaltje van de juridische faculteit van de universiteit Utrecht. Oorspronkelijk zou ook Harry Trentelman van de partij zijn, maar die vond op het laatste moment zijn gezin belangrijker (immers: net gezinsuitbreiding gehad). We besloten per trein te reizen.

Ik vertrek om twintig voor negen per trein uit Bedum en tref Annemieke even na tien uur op het station in Groningen. Per eerste klas reizen wij comfortabel en snel naar Utrecht. Daar zijn we zo rond kwart over twaalf en we besluiten eerst ergens wat te gaan eten. Dat wordt een omeletje op een terrasje. Via een soort zigzag route bereiken we de al redelijk volle collegezaal van de juridische faculteit. We worden getracteerd op een kopje koffie en met zo’n tien minuten vertraging opent Peter Blok de middag.

De eerste spreker is Evira, medewerkster van de Nuffic, de het belang van ECTS binnen Socrates (de opvolger van Erasmus) duidelijk maakt. Dan legt Peter Blok uit hoe ECTS werkt (als voorbeeld daarbij neemt hij de problemen van de stekkers in Europa en de mogelijkheid van een universeel tussenstuk dat alle problemen oplost). Na de pauze vertelt Peter Hamersma van de UvA hoe ECTS bij Scheikunde aldaar is ingevoerd. Tot slot volgt een discussie.

Al met al verkrijgen we deze middag niet zoveel extra informatie. Het enige belangrijke bericht is eigenlijk dat de invoering van Socrates en van ECTS nog een jaartje is uitgesteld omdat de Duitsers dwarsliggen en de projecten het komend jaar nog op de oude manier aangevraagd moeten worden (dus via netwerk-co”ordinatoren).

Halverwege de discussie besluiten Annemieke en ik de zaal te verlaten. We zijn dan nog net op tijd om de trein van kwart over vier te halen en zijn rond half zeven weer terug in Groningen. Ik heb dan nog een goede aansluiting naar Bedum en ben om half acht weer thuis.