Werkbezoek aan Michael Spathopoulos — Glasgow – 14 – 20 november 1994

Verslag van het tweede werkbezoek aan Michael Spathopoulos, University of Strathclyde, Glasgow in het kader van een gefinancieerd samenwerkingsproject van British Council en NWO.

Maandag 14 november

Meer opa’s rezien

In tegenstelling tot mijn eerste bezoek aan Michael ga ik nu onder een beter gesternte weg. Lenie is niet ziek en binnen een week ben ik weer terug. Het weer is wel beroerd: stormachtig en veel regen, en dat zal de hele week zo blijven.

Per Schipholtaxi (weer die man met die sjaal, en ook nu weer lange discussies over wetenschap en de grenzen ervan) en een kopje koffie onderweg (we zijn ruim op tijd in verband met uitvallers) ben ik ruim op tijd op Schiphol. Wederom vertrekt de UK 828 ruim 40 minuten te laat (weer door “paperwork). De harde tegenwind zorgt voor een wat langere vlucht dan normaal. Per bus ga ik naar Queen Street Station en vandaar lopend, door mogelijk nog hardere regen, naar mijn hotel. In de business school krijg ik ongeveer dezelfde kamer als de vorige keer, alleen nu iets meer uitgeleefd.

Ik bel even met thuis, en ga dan naar Michael (het regent nu nog harder). Met Michael heb ik vervolgens lange discussies over WODES96 (we emailen Christos Cassandras, maar weten niet of de email aankomt), over ons onderzoek enz. Tegen half acht ben ik weer op mijn kamer terug. Buiten volgt de ene stortbui de andere op. De straten lijken net stromende rivieren.

Dinsdag 15 november

Bed en ontbijt zijn als vanouds: één kussen slaapt te plat (ik vraag en krijg een tweede) en ontbijt is sober (de cornflakes zijn nog het lekkerst).

mijn hotelkamer

De geldautomaten raken van mijn giromaatpasje in de war en tot twee keer toe krijg ik na intoetsen van PIN en bedrag een korte melding en sluit de automaat zich. Navraag leert dat mijn pasje bij deze automaat niet werkt. Een andere automaat geeft me uiteindelijk wel zeer snel het gewenste geld.

Met Michael gaat de discussie wederom over WODES96. Op dit moment hebben we (op advies van een collega van Michael) slechts één alternatief, maar dat kost wel 120 ponden p.p.p.n. Michael belt nog wat af en er wordt beloofd het één en ander toe te sturen.

Het lunch-adres van de vorige keer is nu in de verbouwing tot halverwege volgend jaar. Uiteindelijk eten we een hapje in de lounch van mijn hotel en dat is best lekker.

’s Middags besteden we aan WODES96 (alweer, nu over proceedings en/of boek, de IEE-fee, enz.), aan email (nog geen bericht terug van Christos) en over distributed en decentralised control. ’s avonds blijkt uit een belletje met Lenie dat de email is aangekomen, dus moet die van Christos dat ook zijn.

We eten bij een locale Chinees (Duck Hong Kong, best lekker en niet duur). Grote vraag bij het eten: is 550 ponden voor 3 dagen workshop te veel, wat te doen met studenten, met partners van deelnemers, enz.

Woensdag 16 november

Met twee kussens dit keer goed geslapen. Christos heeft onze mail beantwoord. Het idee lijkt hem prima, in de USA is voor zover hij weet nog niets georganiseerd, wel wordt aangedrongen in 1996 iets te doen, maar dat zou ook kunnen zijn in het investeren in onze workshop!

De lunch is ’s middags in de business-school: stu met patat en worteltjes, goed voor mijn darmen. De middag besteden we aan discussies over decentralised control en komen uit op een aantal toekomstplannen: decentralised control, tolerance en observability. Daarnaast willen we tijdsaspecten bestuderen. Verder bespreken we een mogelijke indeling van WODES96: beginnen op dinsdagavond ipv. woensdagochtend en totaal ruim 100 sessie-mogelijkheden (INRIA had er 70).

Evenals gisteren besluiten we pas rond zeven uur onze discussies te beëindigen. ’s avonds besluit ik met een soepje (uiensoep, goed voor mijn darmen) in delounge van het hotel. Buiten regent het nog steeds.

Donderdag 17 november

’s ochtends maak ik eerst een wandelingetje door Glasgow. Het valt me op dat de stad nog niet in kerststemming is (maar daar wordt nu pas aan gewerkt). Wel is het Enoch winkelcentrum in de goede stemming: veel lichtjes, bomen en bewegende taferelen daaronder. Overigens regent het ook vandaag weer.

Michael is laat op zijn kantoor. Hij heeft de brochure van het kasteel hotel ontvangen. Het ziet er goed uit. Lunch is weer in het hotel en de middag besteden we o.a. aan het uitzoeken hoe Michael kan inloggen op de Sun-systemen. Probleem is dat hij zijn wachtwoord is vergeten. We bezoeken daarom het computer centrum van de universiteit. Daar blijkt dat Matt (collega van Michael) de enige sources van eXcess (X-term-emulatie voor pc’s) heeft. Overigens kan Matt niets voor Michael doen omdat andere floppies voor installatie verdwenen blijken. Deze bleven ook de rest van de week zoek: dus geen Sun.

Voorts discussiëren we over LaTeX vs. Microsoft-Word, over WODES96 en komen we er aan het eind achter dat we vandaaag niet zoveel gedaan hebben. ’s Avonds biedt Michael mij een lekkere maaltijd aan bij een India’s restaurant.

’s Avonds terug op mijn kamer zie ik voor de zoveelste keer een item over de juist deze week in de UK geïntroduceerde lottery (onze vertrouwde lotto). Wat kunnen Engelsen toch verschrikkelijk lang ergens over doorzeuren.

Overigens zie ik op de BBC’s (1 en 2) alsook op ITV en Channel 4 heel veel praatprogramma’s over overjaarse spelletjes (zoals de lopende band van Mies Bouwman, die hier nog steeds draait).

Vrijdag 17 november.

Na de uitbundige maaltijd van gisteren iets minder goed geslapen. Michael arriveert pas rond twaalf uur. Daarvoor heb ik wat gespeeld met Word. Niet onaardig, alles bij elkaar, maar wel zeer veel muisclicks nodig.

We maken een afspraak met het kasteel hotel in Dunblane en kunnen onmiddelijk terecht. We worden ontvangen met koffie en krijgen de laatste en laagste aanbiedingen. Het hotel is geen kasteel maar alleen als zodanig lijkend gebouwd, kent veel tapijt, ziet er luxe uit maar mist volgens Michael het gemoedelijke van een echt kasteel (is wat onpersoonlijk), heeft luxe hotelkamers (incl.\ bad, tv, e.d.). De lecture rooms vallen wat tegen maar zijn met wat extra aankleding waarschijnlijk wel beter te maken.

Als we terug willen blijkt dat Michael de lichten van z’n auto heeft late branden en we starthulp nodig hebben, hetgeen door een gast van het hotel wordt geboden. We discussiëren nog wat en komen met een alternatief plan om al op zondag met de conferentie te beginnen en door te laten lopen tot de donderdagochtend. We hebben dan een extra nacht nodig maar kunnen wel een leuke middagexcursie organiseren.

’s Avonds eten we en pizza terwijl het buiten nog steeds plenst.

Zaterdag 19 november

doedlzakband in de stad

Het weer lijkt een stuk beter: er is zelfs wat zon. ’s Morgens wandel ik nog wat door de stad en kom zelfs nog een Doedelzak band tegen. ’s Middags gaan Michael en ik nog naar een alternatief kasteel voor WODES96 maar dat valt tegen: het kasteel heeft uitzicht op een BP olieraffinaderij en is te klein voor onze workshop. Dunblane is nog steeds onze enige echte keuzemogelijkheid.

’s Avonds bel ik nog even naar huis en zie op televisie de live uitzending van de Britse lottery.

Zondag 20 november

Stipt op het afgesproken tijdstip arriveert mijn vroege ontbijt op de kamer. De inhoud valt echter wat tegen. De wandeling naar de Airport-bus kan gelukkig plaatsvinden in een droge periode, afgelopen nacht was het helemaal bar en boos buiten. Het vliegveld van Glasgow is gemoderniseerd en we vertrekken op tijd vanaf een nieuwe pier. Op Schiphol is de verbouwing ook nog steeds in volle gang. Ruim op tijd ben ik bij de STA-balie. Met een Friese chauffeur vertrekt de SChipholtaxi niet lang daarna om via de afsluitdijk en Harlingen naar Bedum te rijden. Om vier uur ben ik weer thuis.